Рецензія на фільм «Молода жінка»

31-річна Паула тільки що розлучилася з фотографом, з яким прожила до цього десять років. Разом вони багато подорожували і довгий час прожили в Мексиці. Тепер дівчина повертається до Франції, в Париж, якого вона зовсім не потрібна. Вона нічого не вміє і ніколи не працювала. Стибрів у колишнього кота, Паула відправляється на пошуки притулку і який-небудь роботи. Влаштувавшись нянею і консультантом в магазин, дівчина начебто відкриває собі дорогу до щасливого життя з можливим майбутнім і перспективами. Але минуле не залишає її і плететься по п'ятах. Мало того що Паула сама йде на контакт з матір'ю, відносини з якою зруйнувала давним-давно, так ще на горизонті ніби як з'являється колишній, з яким, бачте, стало цікаво, чого це вона пропала, кота не повернула і на телефон не відповідає. 31-річна Паула тільки що розлучилася з фотографом, з яким прожила до цього десять років

Кадр з фільму «Молода жінка»

Свого роду блаженна Паула пересувається по Парижу, бере все, що нерівно лежить (по крайней мере, спочатку), і шукає себе. На співбесідах говорить все, що від неї хочуть чути, і за допомогою свого нахабства легко влаштовується, але от далі ... Потім все відбувається по-різному: хтось від неї з легкістю позбавляється, інші дають шанс, а треті визнають в ній давно втрачену подругу, шанують, залишають переночувати і навіть годують і дають гроші. Надивившись на те, як все влаштовано в реальності, Паула вирішує поліпшити своє життя, помиритися з мамою і, можливо, продовжити навчання, але де, коли і в якій області, незрозуміло.

Кадр з фільму «Молода жінка»

Загальний тон і відчайдушність головної героїні нагадують будь-яку роботу Валерії Гай Германіки, особливо останню «Та й так». Де персонажі теж переміщалися від однієї вечірки до іншої, вели безглузді розмови на вічні теми і представляли себе іншими людьми. Паула не розуміє, як це - подорослішати, насилу піклується про себе і постійно бурчить на місто і парижан. При цьому дівчині постійно трапляються ті, хто готовий їй допомогти або хоча б напоумити. Вона, як і героїня Крістен Стюарт з «Персонального покупця», безцільно переміщається по місту, працює, спілкується зі своєю підопічною і займається справами тільки їй зрозумілого спрямування.

Кадр з фільму «Молода жінка»

Вона зовсім не вміє стежити навіть за собою, але при цьому береться за роботу з дитиною. За це їй дають невеличкий куточок і непогано платять. Паула, як герої «Все пари роблять це» і «Міські дівчата», на якомусь підсвідомому рівні намагається піклуватися про дівчинку, швидко розуміючи, хоча глядачі усвідомлюють це ще раніше, що вона такого ж рівня розвитку, тому з дитиною їй легше, ніж з дорослими. А коли здається, що вона зараз віддасть «свого» кота, точніше, залишить його у ветеринарній клініці, стає зовсім погано, але Паула передумує, а це значить, що разом з глядачами на неї з докором дивиться ще й домашній вихованець.

Кадр з фільму «Молода жінка»

Відкриття Каннського кінофестивалю «Молода жінка» - сучасна казка про француженці 30+, яка при всіх своїх недоліках, як зовнішніх, так і внутрішніх, здатна подбати про себе або, принаймні, їй так здається. Це такий незвичайний моноспектакль, де Паула, як кулемет, вивергає з себе фрази, на ходу придумує свою історію для кожного потрапляє на шляху людини і поступово усвідомлює, що вона хоче від життя і кого бажає бачити поруч, хоча, можливо, це всього лише домисли глядачів. У фільму дуже приємний саундтрек, який спочатку заспокоює публіку, щоб та не так люто і односторонньо реагувала на головну героїню. Ще є кіт, який в підсумку виявляється кішкою, з виразом морди, чітко відображає позиції як творців, так і глядачів. А головне - красивий і завжди яскравий Париж, здатний закохати в себе всіх і дати надію на майбутнє навіть людям, які давно втратили надію або себе самих.

Дмитро Бортніков

Розклад і покупка квитків на фільм "Молода жінка"

Новости