Рецензія на фільм: Вартові легенд (чарівна казка)

Сюжет: Дід Мороз, Зубна фея, Великодній кролик, Піщана людина і крижаний хлопчик Джек Фрост - хранителі. Вони зобов'язані оберігати дітей від усього поганого і страшного. Взагалі-то кожен з них любить працювати один, але, коли насувається біда, доводиться об'єднувати сили.

***

Люди століттями намагаються перемогти холод і темряву. Вони будують теплі затишні будинки, вчаться керувати світлом і розповідають своїм дітям на ніч добрі казки. Але знайомі нам з дитинства історії прийшли з тих часів, коли світом правили холод і страх, і казкові герої ще пам'ятають ті давні роки. Тоді і самі вони були зовсім іншими. Головний герой «Хранителів снів», володар морозу Джек Фрост, колись був простим хлопчиком, але провалився під лід і потонув. З тих пір він тиняється в самоті і приносить з собою холод. Його ніхто не бачить, а сам він не пам'ятає, хто він такий. Це була б дуже сумна історія про потопельнику, якби справа не відбувалося в дитячому мультфільмі.

«Вартові легенд» - екранізація книги Вільяма Джойса з серії «Хранителі дитинства». Джойс не тільки письменник, але й художник, головний його коник - яскраві персонажі. У них закохуєшся ще до того, як дізнаєшся історію, - досить подивитися, як вони виглядають. Стрімкий і суворий Великодній кролик з бумерангами. Дід Мороз в ведмежою шубі, м'язистий, в наколках, з армією похмурих йєті, що працюють на виробництві іграшок і в охороні. Зубна фея - моторошний гібрид жінки і колібрі. І Пісочна людина - чарівний товстун, якого краще не злити. При перегляді фільму час від часу виникає відчуття, ніби дивишся екранізацію «Дрібних богів» Террі Пратчетта або «Американських богів» Ніла Геймана, тільки дитячу версію - без крові, жертвоприношень і ходячих мерців. Тут є стародавні божества, що харчуються людською вірою і гинуть без неї, які важко пристосовуються до сучасного світу. Тут є Бугимен, втілений страх, який проникає в дитячі сни і перетворює їх в кошмари.

Але мультфільм дитячий, тому сюжет в підсумку зводиться до типової перемозі сил добра під надихаючу музику, самовизначення головного героя і загального братання на тлі заходу. Все це теж прекрасно, але за упущені сюжетні можливості трохи прикро. Зав'язка була занадто багатообіцяючою, похмурої і складної для такого простого і типового фіналу.

Втім, дітям навряд чи потрібні історії про страшні обряди Темних віків. Вони не зчитують акуратно розставлені по фільму алюзії, а просто насолоджуються казкою. А насолодитися є чим: персонажі чарівні, світ зберігачів намальований красиво і з фантазією, дія не дає занудьгувати. Крім того, батьки можуть не побоюватися за зміст: тут немає вже звичних для мультфільмів гегів жартів, неналежної лексики і насильства. «Вартові легенд» нестерпно милі.

Цей фільм навряд чи вразить когось новизною сюжету або гостротою конфлікту, але приємно здивує свіжим поглядом на давно відомих героїв і залишить відчуття зимового чарівництва.

Підсумок: Красива і яскрава, візуально незвичайна, але, мабуть, занадто дитяча історія. Малюки точно будуть в захваті, дорослі - можливо, а зовсім-зовсім дорослим нічого дивитися мультики!

Малюки точно будуть в захваті, дорослі - можливо, а зовсім-зовсім дорослим нічого дивитися мультики