Рецензія (огляд) Гобліни 2: Принц Буфон / Gobliins 2: The Prince Buffoon

нове А Я # A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Gobliins 2: The Prince Buffoon
(Гобліни 2: Принц Буфон) (.PC)

Coktel Vision / Coktel Vision , 1992
[ сторінка гри в Енці :: коментувати рецензію :: купити гру ]

Автор рецензії: Григорій Лукін .

Цей старий квест можна по прав назвати класикою жанру, хоча б уже за великий вік цієї гри. До того ж, є одна важлива деталь - у цієї гри мінімальні вимоги до системи і грати в неї можна практично на будь-якому комп'ютері.
Ось про що гра: в черговому казковому королівстві (нагадує Кірандію в молодості) живуть люди, демони і гобліни - це 3 основні раси, але є й інші загадкові істоти типу русалок, живих дерев і т.д. Між цими трьома расами весь час відбуваються різні "розборки" і з'ясування відносин з елементами магії і грубої фізичної сили. Коротше кажучи, сталося ось що: злісні демони викрали принца Буфон (він, природно, людина) і ув'язнили його в замок лиходія Амоньяка, а невтішний батько-король б'ється в істериці, не роблячи будь-яких рішучих дій, в загальному, тихий ужас .. . Але положення рятує якийсь маг, швидше за все, близький друг короля. Він посилає на кордон вража держав двох гоблінів, яким потрібно проникнути в замок, звільнити принца Буфон та, зрозуміло, повернутися назад
Тепер - за кого будемо грати. Це - 2 гобліна, а управляти ними можна приблизно як в "Брати Пілоти" - результат виходить лише в тому випадку, якщо будуть працювати обидва персонажі. Правда, це не зовсім як в "Брати Пілоти", так як є ще трохи схожості з грою "Vikings", в обох іграх потрібен чіткий порядок дій, плюс - точність. Мало не забув - імена гоблінів, якими доведеться керувати - САЕ і МВК. Такі химерні імена їм дали русифікатори гри (відповідно Сергій Олександрович Єременко та Михайло Володимирович Кондаков), увічнивши тим самим свої імена - або, принаймні, ініціали. :) В оригіналі гоблінів звуть Winkle і Fingus.
Як грати. Можна поміняти "активного" гобліна, клікнувши на іншого гобліна мишкою, або вибравши в віконці "ким діяти" ім'я потрібного гобліна. Дії гоблінів, як і їхні характери, сильно розрізняються. МВК - (Fingus) досить слабкий, маленький, але спритний і розумний гоблін, який вміє (на відміну від САЕ) ввічливо розмовляти з оточуючими і виконувати негрубую фізичну та інтелектуальну роботу (кнопочки всякі натискати :). Що стосується САЕ, то він нечемний гоблін з довгими і "загребущими" руками, який вміє виконувати роботу, що вимагає фізичної праці і достатньої кількості нахабства (якої у нього не позичати). До того ж вони, наскільки я зрозумів, що не дуже люблять один одного - коли один боляче вдаряється об щось, то інший починає сміятися, і сміється досить довго. До речі, про фізичних каліцтва. На відміну від першої частини гри, в другій гобліни абсолютно не можуть померти. Це є безсумнівним плюсом в ігровому процесі. Сама гра досить довга, і від кінця гри до початку дуже велику відстань. На щастя, зручний інтерфейс дозволяє зберігатися і завантажувати збережену гру де і коли завгодно. Раз вже я згадав інтерфейс гри, то варто і його описати. Отже, в самому верху екрана є висвічується смуга, на якій - 7 картинок: управління, джокери, блокнот, ніж діяти, ким діяти і можливості. В меню "Управління" 4 дії - про гру, зберегти, завантажити і вихід. Меню "Джокери". З самого початку гри даються три джокера - це підказки, яких можна використовувати на будь-якої локації, щоб отримати кілька порад, що потрібно робити на даній локації. Поради зазвичай даються трохи розпливчастими, але, в принципі, можна обійтися і без них, тим більше що їх можна використовувати не на всіх локаціях - на деяких з них (ті, що складніше) Джокери використовувати не можна. В меню "Блокнот" можна записувати свої думки з приводу гри і не тільки. Особисто я його під час гри не використовував, до того ж там не самий зручний інтерфейс. "Чим діяти" - висвічується список речей, який можна використовувати, проте це не інвентар, в якому можна розглядати предмети і здійснювати з ними різні дії. "Ким діяти" - дозволяє вибрати, яким гоблином гратимемо. І, нарешті, "Можливості" - можливостей всього три, і я думаю, вони не дуже-то необхідні. Ось ці можливості: поміняти шрифт текстових повідомлень, включити / виключити звук і музику, а ще - показати точний час і дату. У самому низу екрану є помаранчева смуга, під якою є ще одна - чорна. У помаранчевої смузі друкуються повідомлення під час діалогів (а іноді і монологів) персонажів. У чорній смузі висвічуються назва об'єктів, на які наводиш мишкою. З огляду на кількість предметів, намальованих на екрані, ця функція просто необхідна.
Графіка в грі дуже цікава - вона така ж оригінальна, як і сам ігровий процес. Причому все промальовано не в одному вимірі, подекуди є навіть тривимірні об'єкти. Повторю ще раз, графіка просто чудова для того часу, все промальовано ретельно, відразу видно, що художники постаралися.
Озвучка і звуки. Персонажі говорять не звичними словами, а просто видають загадкові звуки типу "каракісак" (Найцікавіше, що вони примудряються один одного розуміти при цьому :). Звуки теж прикольні і не набридають - особисто мені дуже подобається "тупання" гоблінів при ходьбі. Музика легка і весела, правда, вона зазвичай звучить дуже тихо, але все одно підвищує настрій.
Загалом, гра повинна сподобатися всім, у кого є комп'ютер і маса вільного часу, яке пролітає дуже швидко під час проходження цієї "стародавньої", але все одно хорошої гри.

[ галерея скріншотів гри в Енці ]

Новости