Рецензія на фільм «Уроки виживання»

Весь покритий зеленню, абсолютно весь ...

У восьмирічного Кольки з'явився друг. І друг не простий. Не який-небудь першокласник-телепень (з такими наш Колька не водиться). А телепень дорослий, в самому розквіті сил. Звуть його Женя Лелек (Денис Нікіфоров), на вигляд років 30, льотчик. Втім, льотчик він уже колишній: працював колись на міжнародних авіалініях, але лінь-матінка богатиря перемогла. Тому влаштувався Лелек на посаду штатного неробу в крихітний таїландський готель. А що, робота не пильна: «запряг» вранці допотопний кукурузник, злітав на ньому на сусідній острів - і хоч цілий день потім болі на пляжі, дегустуючи пам'ятки з місцевого бару. Не життя - казка.
У восьмирічного Кольки з'явився друг
Кадр з фільму «Уроки виживання»

Ось з цим-то суб'єктом і подружився Колька (Ілля Костюков). Суб'єкт, правда, про наявність нового френда навіть не здогадувався. Проте Коля наш дружив вельми сумлінно: ходив за Аїстова, як прив'язаний, ні на секунду не зникав. Одного разу навіть в літак його пробрався: нелегально, по-тихому. Причина, правда, була поважна: на добровільних засадах Лелек пасажира не брав, а Кольку ой як потрібно було летіти! .. Життя, однак, внесла свої корективи - і старезному кукурузник довелося приземлитися на безлюдному острові. Причому на острові клас «люкс»: дуже красивому і мега комфортному. Тут було все: цілорічне літо, косяки риб і нескінченні кокосові «плантації». Не було лише одного: затишного містечка, куди б міг сховатися Дружина Лелек від свого восьмирічного одного ...

Ілля Костюков (Колька)
Ілля Костюков (Колька). Кадр з фільму «Уроки виживання»

Як рідко сьогодні знімають дитяче кіно! Я не маю на увазі анімацію або так звані сімейні фільми типу «СуперБобрових», які свого рейтингу 12+ абсолютно не відповідають. Ні, мова саме про тих ігрових проектах, які орієнтовані саме на дітей і підлітків: такі якщо і знімаються, то до широкого прокату не доповзають. І тим цінніше «Уроки виживання» Андрія Томашевського - фільм простий і далекий від досконалості, але належить до вимираючого (або давно вже вимерлого) виду дитячої кінематографії.

Кадр з фільму «Уроки виживання»   Без недоліків, звичайно ж, не обійшлося
Кадр з фільму «Уроки виживання»
Без недоліків, звичайно ж, не обійшлося. Основна біда все та ж - слабкий сценарій. Двом людям - маленькому і великому - дістався аж надто ідеальний безлюдний острів. Робінзон просто нічим зайнятися: погода райська, їжі навалом, вороги з'являються за 15 хвилин до фіналу ... Знічев'я герої то сваряться, то миряться, то раптом починають грати в догонялочкі (мабуть, згадавши, що потрібний хронометраж ще напрацьований). Через це вимушеного неробства виростають і інші проблеми, наприклад, відсутність логіки. Ну не буде дорослий мужик в такій ситуації ділити пляж на дві половини. Чи не буде кричати восьмирічної дитини, що «ваше покоління не знає літератури». І не спробує перепливти океан на трьох погано пов'язаних дерев'яжках. Все це просто безглуздо.

Олександр Самойленко
Олександр Самойленко. Кадр з фільму «Уроки виживання»

Проте «Уроки виживання» є за що похвалити. По-перше, фільм дуже гарний: його повністю знімали на натурі, а натура, самі розумієте, розкішна - Таїланд. По-друге, актори. Поки Денис Нікіфоров б згадує те, що він повинен демонструвати світові свій темперамент, за парочкою Женя-Коля спостерігати дійсно цікаво. По-третє, доброта і гарний настрій. Так, нехай трохи наївно, трохи спрощено, зате без всякої грязюка і нікому не потрібного пафосу. А особливо цинічним громадянам добру пораду: перш ніж почати бурчати, згадайте - фільм не для вас знімався; він - для дітей.

Віра Алёнушкіна

У прокаті з 24 березня 2016 року
Розклад і покупка квитків на фільм " Уроки виживання "